Ученици със сертификати за успешно представяне на Младежка научна сесия по физика - ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ; Княз Симеон Търновски; Стара Загора; Официален сайт; ТГ; High School of Economics; Stara Zagora; Knyaz Simeon Tarnovski; official website;

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Ученици със сертификати за успешно представяне на Младежка научна сесия по физика

Галерия > 2016/2017 учебна година

Ученици със сертификати за успешно представяне на Младежка научна сесия по физика
Десет ученици от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски” в Стара Загора получиха сертификати за успешното си представяне с компютърни разработки и есета на Младежката научна сесия на тема „Физика-основа на познанието за природата”, която се проведе в София и беше посветена на бележития учен Исак Нютон.


Сертификатите на учениците и на научния им ръководител Тонка Иванова, старши учител по физика и астрономия, връчи директорът на гимназията Снежана Танева, която ги поздрави и им пожела още много бъдещи успехи, припомняйки им мотото на училището: „Ако успееш тук, ще успееш навсякъде!”
.

Младежката сесия, в която участваха с материалите си учениците е част от 45-та Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „Експериментът – основа на образованието по физика”. Организатори са Съюзът на физиците в България, МОН, РУО-София и фондация „Еврика”, уточни Тонка Иванова.


  Във форума участваха общо 42 ученици с 34 проекта от 17 училища в Стара Загора, Плевен, Русе, Сливен, Ямбол, Пирдоп, Габрово, Димитровград, София, Пловдив и Шумен. Включиха се също студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“  Пловдив, от Физическия факултет на Софийския университет и от Медицински Университет в София, които участваха извън класирането.

  Учениците от Търговската гимназия представиха област Стара Загора с четири есета, пет презентации и една анимация. Много труд и знания положиха  учениците ни за компютърните разработки:

  • Гивезка Генчева- IX Д  клас с тема: „Нютон – една уникална личност“,

  • Живко Петков IX Г клас с тема:  „Ябълката прави Нютон велик“,

  • Ганет Тодорова IX Е клас с тема: „Гравитация“,

  • Антония Маркина VIII Г  клас с тема: „Исак Нютон и неговите забележителни открития в алхимията“ и

  • Мария Радославова VIII Г  клас с тема: „Исак Нютон“.


  
Венцислав Стойков от X В  клас  подготви компютърна анимация на тема: „Дисперсия на светлината“, разказа научният им ръководител Тонка Иванова.
По време на Младежката научна сесия се проведе и Национален конкурс за есета на ученици и студенти, посветен на Годината на Нютон. В конкурса взеха участие 105 ученици от 46 училища от цялата страна. Председател на журито бе проф. д.ф.н. Никола Балабанов.


В конкурса за есета също се включиха учениците на Търговската гимназия. Участваха: Христислава Борисова IX А  клас с тема: „Нютон и аз“, Преслава Дончева IX Д клас с тема: „Нютон и експериментите“, Стефан Колев IX Г клас с тема: „Животът на Исак Нютон“, Снежина Сулева IX E клас с тема: „Някои от експериментите на Нютон“.

 Сериозното представяне на учениците ни в София, които показаха, че са талантливи, изобретателни и мотивирани, е само първи етап от поредица събития, посветени на Годината на Нютон. Като следващ етап предстои откриването на изложба на тема: „Нютон през погледа на съвременниците“. Поканени са всички ученици, които ще представят портрети, постери, карикатури, комикси, рисунки, изработени върху нестандартна основа. Макети, изработени от подръчни материали ще допълват изложбата. В залата с мултимедия ще се представят компютърните разработки и есетата от Младежката сесия, за да могат да се видят от повече наши ученици, допълни г-жа Иванова.

  Комисия в състав: Магдалена Денева и Виктория Петрова от 9 „В”, Росица Танева и Йоанна Бойчева от 9 „А” клас ще подберат най-оригиналните идеи на учениците при оформянето на изложбата.  В сайта на гимназията ще се качат и съхранят всички снимки от събитията, посветени на Нютон.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню